Eind oktober 2022 stuurt ZVH aan alle huurders een brief over de energievergoeding en een flyer met besparingstips. Een selectie uit de brief is hieronder terug te lezen:


Veel mensen hebben geldzorgen. Het leven is duurder geworden door inflatie en stijgende energiekosten. Misschien heeft u ook zorgen. We helpen graag en hebben in deze brief een aantal tips op een rij gezet:

  1. Recht op toeslagen en huurverlaging
  2. Energietoeslag gemeente Zaanstad
  3. Energieverbruik verminderen
  4. Aanpassen voorschot

Recht op toeslagen en huurverlaging?
De overheid heeft veel regelingen waar u gebruik van kunt maken als uw inkomsten laag zijn. Check regelmatig of u recht heeft op een landelijke toeslag zoals huurtoeslag of een gemeentelijke regeling Op www.berekenUwRecht.nl kunt u dit gemakkelijk nagaan. Of kijk op www.geldwijzer.zaanstad.nl.

Huurt u een sociale huurwoning en heeft u een laag inkomen en een hoge huurprijs? Dan kunt u dit jaar mogelijk huurverlaging krijgen. Of u hiervoor in aanmerking komt, hangt af van de hoogte van uw huur, hoeveel personen er in uw huishouden wonen en het inkomen van de bewoners samen. Op www.zvh.nl/huurverlaging kunt u controleren of dit voor u geldt.

Energietoeslag
De gemeente Zaanstad heeft de energietoeslag uitgebreid voor huishoudens met een inkomen tot 140% van de bijstandsnorm. Het gaat om de volgende bedragen:

  • Inkomen tot 120% van de bijstandsnorm: € 1.300
  • Inkomen tot 130% van de bijstandsnorm: € 1.000
  • Inkomen tot 140% van de bijstandsnorm: € 700

Ook huurders met een collectief contract (blokverwarming) komen hiervoor in aanmerking.

Heeft u de energietoeslag 2022 niet automatisch ontvangen en denkt u wel dat u in aanmerking komt? Ga dan naar www.zaanstad.nl zoekterm ‘energietoeslag”. Daar kunt u tot en met 31 december 2022 de energietoeslag aanvragen.

Energieverbruik verminderen
U kunt proberen uw energieverbruik te verminderen. Een energiecoach kan u hierbij helpen. De energiecoach geeft gratis (bespaar-)advies over hoe u in huis op de energiekosten kunt besparen en u krijgt dan meteen een aantal bespaarproducten. Een afspraak met een energiecoach maakt u via www.wooninfo.nl. Zie ook onze besparingstips op de bijgevoegde flyer.

Aanpassen voorschot
U betaalt een voorschot voor uw energiekosten. Wij raden u aan om uw voorschotbedrag aan te passen naar uw echte verbruik en de daarbij horende kosten. U kunt dit doen bij uw eigen energieleverancier of zelf geld sparen en opzij leggen als u aangesloten bent bij een kleine energieleverancier. Hiermee komt u minder snel voor een vervelende verrassing te staan als u de jaarafrekening van uw energieleverancier krijgt.

Uw woning en wat doet ZVH?
ZVH is druk bezig met het verduurzamen van de woningen. Dit zorgt ervoor dat u comfortabeler woont en het energieverbruik wordt beperkt. We hebben net weer een paar projecten afgerond en de komende tijd worden er veel woningen aangepakt.

Woont u in een minder energiezuinige woning dan proberen wij uw woning de komende jaren versneld te verduurzamen. Wanneer uw woning aan de beurt is hangt af van onze planning. We hebben voorbereidingstijd nodig én zijn afhankelijk van de uitvoering en de beschikbaarheid van aannemers en materialen. Eind 2023 verwachten wij dat minder dan 5% van onze woningen een E, F of G label heeft. Het is ons streven om in 2030 geen woningen meer te hebben met energielabel C.

We stappen ook over op LED verlichting in de algemene ruimtes, passen de standby regeling van de liften aan om te besparen op energie en we bieden zonnepanelen aan op eengezinswoningen. ZVH neemt contact met u op als uw complex aan de beurt is.

Hulp nodig
Heeft u hulp nodig, aarzel dan niet om het te vragen. Het Sociaal Wijkteam in uw buurt kan u met veel zaken helpen en heeft mogelijkheden om u te ondersteunen bij uw financiën. Ook Schuldhulpmaatje Zaanstad kan u hierbij helpen.

Of neem contact op met onze afdeling Huurincasso om de mogelijkheden door te spreken. We zoeken samen met u naar een oplossing of we brengen u in contact met hulp biedende instanties. U kunt iedere werkdag langskomen tussen 9 en 12 uur, bel naar 075-68 117 11 of mail naar info@zvh.nl.


Infosheet besparingstips

Voor meer informatie zie ook de website van ZVH, klik hier.